Novinárske ceny 2023 sú rozdané. Osobnosťou slovenskej žurnalistiky sa stal Milan Martin Šimečka

Novinárske ceny 2023 sú rozdané. Osobnosťou slovenskej žurnalistiky sa stal Milan Martin Šimečka Foto: Omediach.com

Na slávnostnom odovzdávaní novinárskych cien za rok 2023 boli ocenené najlepšie novinárske práce a občianske projekty v 11 žánrových kategóriách. Cez video sa hosťom v slovenčine prihovorila poľská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland a tiež filipínska novinárka a držiteľka Nobelovej ceny za mier Maria Ressa. Špeciálnu cenu Osobnosť slovenskej žurnalistiky získal Milan Martin Šimečka, odovzdal mu ju Alexej Fulmek a účastník SNP a bývalý novinár 99-ročný Otto Šimko.

V jubilejnom, dvadsiatom ročníku bolo prihlásených 380 príspevkov z viac ako 50 redakcií a portálov. Novinárske ceny získalo 22 novinárov a novinárok, 11 redakcií a jeden občiansky portál.

Laureáti Novinárskej ceny 2023:

Písaná žurnalistika - investigatívny príspevok

Lukáš Diko, Tomáš Madleňák, Szabolcs Panyi, Anastasia Morozova, Lars Bové a medzinárodný tím novinárov, #Espiomats: Odhalení ruskí špióni a ich aktivity na Slovensku a v Európe (séria), Investigatívne centrum Jána Kuciaka

Zdôvodnenie poroty: Séria článkov je výsledkom medzinárodnej spolupráce silných investigatívnych tímov. Takéto spojenie vytvorilo zázemie, ktoré prekonáva štandardné možnosti našej investigatívnej žurnalistiky. Výber témy a jej spracovanie zaradili sériu článkov do čela najlepších investigatívnych príspevkov 2023.

Foto: Omediach.com
Písaná žurnalistika - komentár

Michaela Žureková: Šarlatán zarobil, otec zomrel. Príbeh mojej rodiny, ktorú pohltil svet ezoteriky, SME

Zdôvodnenie poroty: Víťazný komentár prináša varujúce vyznanie o tragických osobných skúsenostiach s praktikami „alternatívnych“ liečiteľov, parazitujúcich na utrpení ľudí v podmienkach celospoločenského poklesu dôvery k vedeckým poznatkom a k modernej medicíne, ktorý je okrem iného dôsledkom napätej situácie v zdravotníctve.

Písaná žurnalistika - reportáž

Juraj Mravec: Ľudia z vojny, JÁDU

Zdôvodnenie poroty: Udelenie hlavnej ceny v kategórií Písaná žurnalistika -reportáž je skôr poďakovaním. Z času na čas sa objaví text, v tomto prípade spojený s fotografiami, ktorý presiahne pravidlá novinárskeho remesla. Práve pri zmysluplnom prekročení pravidiel môže vzniknúť výnimočná, literárna reportáž, ktorá ponecháva interpretačný priestor aj pre čitateľov a prináša intímny zážitok dotyku so skutočnými príbehmi ľudí v Ukrajine.

Písaná žurnalistika - rozhovor

Laura Kellö Kalinská: Advokát Marek Para: Obhajobu Mariana Kočnera neľutujem, do politiky sa nechystám, Aktuality.sk

Zdôvodnenie poroty: Pri víťaznom rozhovore porota oceňuje výbornú pripravenosť autorky v odborne náročnej téme. Rozhovor vedie zrozumiteľne a bez chýb, konfrontácia je ostrá, ale korektná a profesionálna. Porota si všimla, že rozhovor “dobre zostarol v čase” - vypovedá aj o slovenskej súčasnosti.

Písaná žurnalistika - ekonomický príspevok

Konštantín Čikovský: Tento štát môže naozaj skrachovať/ Denník E

Zdôvodnenie poroty: Porota sa na víťazovi najlepšieho článku v oblasti ekonomickej žurnalistiky zhodla úplne jednoznačne. Odôvodnenie podľa poroty najlepšie vystihujú tri vety so samotného článku, najmä ak si uvedomíme, že bol publikovaný pred deviatimi mesiacmi a mesiac pred minuloročnými parlamentnými voľbami: ”Myslím si, že Slovensko sa už dostalo cez hranicu, za ktorou z politických dôvodov nedokážeme zastaviť narastanie nášho dlhu.... Ak by sme aj takúto nepopulistickú vládu od jesene mali, aj tak budeme smerovať ku krachu. Deficity budú totiž vyššie ako rast HDP.” Porota len dodáva, že tých deväť mesiacov ukázalo, že nepopulistickú vládu nemáme.
 
Audiovizuálna žurnalistika - investigatívny príspevok

Jozef Kubánek: Kamery nad zlato, RTVS

Zdôvodnenie poroty: Reportáž o kúpe protipožiarneho kamerového systému vedením štátnych lesov na sklonku jednofarebnej vlády SMER-u sa venuje spoločensky dôležitej téme korupcie a netransparentného nakladania s verejnými zdrojmi na Slovensku. Investigatívnym prístupom odhaľuje prípad pochybenia pri verejných zákazkách a poukazuje na možné neefektívne využitie financií. Porovnáva situáciu so zahraničím, konkrétne s Nemeckom, kde podobný systém funguje lepšie. Dáva priestor všetkým
zapojeným stranám a využíva zaujímavé vizuálne spracovanie.

Audiovizuálna žurnalistika - reportáž

Rastislav Striško: Apokalypsa v Turecku – zemetrasenie (séria) / TV JOJ

Zdôvodnenie poroty: Reportáž prináša jeden jediný príbeh, ktorý však po zemetrasení v Turecku prežívali desaťtisíce ľudí. Jeho reportáž má prekvapivo dobrý koniec. Porota ocenila dramatický, napriek tomu k bulvárnosti nesklzávajúci štýl príspevku. Zdôraznila, že aj keď sa reportér stáva súčasťou popisovaného deja, nekoná tak s cieľom senzáciechtivosti, ale z ľudskosti a vedený intuíciou.

 Cez video sa prihovorila poľská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland   Foto: Omediach.com

Audiovizuálna žurnalistika - rozhovor a diskusia

Michal Kovačič: Na telo 2023 (séria: R. Fico vs. B. Kollár, R. Fico vs. E. Heger ) Finálová debata pred parlamentnými voľbami

Zdôvodnenie poroty: V dobe zneužívania manipulácií či konšpirácií na masírovanie verejnej mienky ocenila porota tradičnú a poctivú žurnalistiku. Moderátor nepodľahol tlaku zo strany politikov, ale kvalitnou prípravou, správnym časovaním otázok a pohotovou argumentáciou konfrontoval svojich respondentov v snahe získať odpovede na zásadné témy s celospoločenským významom, pričom v priamom prenose dešifroval pokusy o pokrivenie pravdy zo strany politika, ktorý nesie veľkú zodpovednosť za súčasnú mieru polarizácie spoločnosti.

Občianska žurnalistika

Barbora Botošová, Marek Lehocký, Denisa Uherová: Na káve s Barborou, Youtube kanál Barbora Botošová and Friends

Zdôvodnenie poroty: Víťazka búra takzvané mýty o Rómoch vo svojej relácii Na káve s Barborou. Jej hostia už niečo dokázali v rôznych oblastiach nielen kultúry a vďaka jej rozhovorom sa o nich dozvedáme viac. Pozoruhodné na autorke tejto relácie je, že si sama píše scenár a je zodpovedná za dramaturgiu a réžiu - oceňujem jej profesionalitu celého tímu.



Podcast

Eva Frantová, Marek Franko: Reportáž z baní: Ako končí Ficom dotovaný biznis? SME

Zdôvodnenie poroty: Porota ocenila nadčasovú a zároveň v danom čase vysoko aktuálnu tému. Autori spracovali problematiku ťažby uhlia na Hornej Nitre hutne, pútavo, originálne – nad rámec bežného spravodajského pokrytia a vo vysokej kvalite produkcie.

Regionálna žurnalistika

Jana Ogurčáková: Má deti, bola vydatá a žije v malom meste. Po tridsiatke si uvedomila, že je lesba, Korzár

Zdôvodnenie poroty: Rozhovor prináša aktuálnu, celospoločenskú, no stále tabuizovanú tému „inakosti“ v sexuálnej orientácii ženy. Kvalita nominovaného príspevku sa prejavuje nielen v téme, ktorú redaktorka v rámci regionálnej žurnalistiky prináša, ale aj vo forme spracovania príspevku, usporiadaní otázok a odpovedí. Rozhovor tak ponúkol autentické vyrozprávanie životného príbehu ženy, matky a bývalej manželky, uvedomujúcej si svoju homosexuálnu orientáciu až po založení rodiny.

Cena otvorenej spoločnosti

Barbora Mareková: Podcast Ľudskosť, SME

Barbora Mareková sa v podcaste Ľudskosť venuje dôležitosti vzdelávania v oblasti ľudskej emocionality, pričom poukazuje, ako detské zážitky a rodinné vzťahy ovplyvňujú našu psychiku a celkovú mentálnu pohodu v dospelosti. Rada súťaže oceňuje výber tém a spôsob, akým sú cez príbehy rôznych ľudí a odborníkov spracované.

Petra Strižková: Príbeh na týždeň - Homofóbia v nás, Rádio Slovensko, RTVS

Petra Strižková v sérii príbehov Homofóbia v nás dáva hlas skupine rodičov LGBTI+ detí, ktorí sa delia o svoje skúsenosti s ich coming outom a vyrovnávaním sa s novou sexuálnou identitou. Rada súťaže oceňuje citlivý prístup novinárky k aktérom reportáži, ktorí ju púšťajú do svojho života, čím prispievajú k odbúravaniu stereotypov voči tejto zraniteľnej skupine ľudí.

Cena za inovatívnu žurnalistiku
Karin Kőváry Sólymos: Deepfake video, ktoré zasiahlo do predvolebnej kampane, šírili Harabin aj Marček. Bolo súčasťou väčšieho plánu? Investigatívne centrum Jána Kuciaka

Zdôvodnenie: Článok sa venuje téme, ktorá v posledných mesiacoch rezonuje na celom svete a obzvlášť v roku 2024, kedy v mnohých krajinách a regiónoch prebiehajú volebné procesy, vrátane EÚ, Indie či USA. Prudký nárast množstva technológií využívajúcich strojové učenie a umelú inteligenciu v kombinácii s trendom konzumácie informácií primárne skrz sociálne siete predstavujú výzvu pre všetkých, ktorí sa zaoberajú ochranou integrity demokratických volieb. Prípad tzv. deep fake nahrávok, ktoré sa objavili krátko pred konaním volieb do Národnej rady na Slovensku bol prvým zadokumentovaným prípadom využitia týchto technológií práve v kontexte volieb. Práca ICJK ukazuje, že zručnosti novinárov sa budú musieť v dohľadnej dobe rozšíriť aj o schopnosť efektívne pracovať s vyspelými technológiami, ktoré dokážu zachytiť, sledovať a vyhodnotiť online aktivity, ktoré môžu mať zásadný dopad na reálny“offline” svet. V prípade článku ICJK ide o kvalitnú investigatívnu prácu s presahom za hranice Slovenska, a je tak hodná ocenenia za využívanie inovatívnych techník a postupov.

Osobnosť slovenskej žurnalistiky: Milan Martin Šimečka

O cene rozhodla špeciálna porota: Iveta Radičová, Zuzana Szatmáry, Alexej Fulmek a Rudolf Chmel.

Hlavným partnerom Novinárskej ceny je Nadácia Slovenskej sporiteľne.