Zomrel údajný vrah kontroverzného režiséra Pasoliniho

V rímskej nemocnici zomrel v noci na dnes Pino Pelosi, ktorý sa v 70. rokoch priznal k vražde kontroverzného režiséra a spisovateľa Piera Paola Pasoliniho. Pelosi, ktorý v 58 rokoch podľahol rakovine, ale po mnohých rokoch svoje priznanie odvolal a priživil tak opäť konšpiračné teórie, že provokatívny režisér bol zavraždený kvôli svojim radikálnym či politickým názorom.

Pasolini, ktorý sa netajil svojou homosexuálnou orientáciou ani radikálnym ľavicovým zmýšľaním, bol brutálne ubitý a prejdený autom v novembri 1975 v meste Ostia neďaleko Ríma. Stalo sa tak krátko po tom, čo dokončil svoj najslávnejší a najškandalóznejšiu film Salo alebo 120 dní Sodomy, ktorý rovnako ako niektoré jeho ďalšie filmy boli v mnohých krajinách zakázané kvôli zobrazovania násilia či sexu.

Pelosi bol po vražde zadržaný políciou v aute, ktorým bol Pasolini zabitý, a k činu sa priznal. Následne bol odsúdený na deväť rokov väzenia a v roku 1983 bol podmienečne prepustený. V roku 2005 ale Pelosi svoje priznanie odvolal s tým, že Pasoliniho zabila skupina neonacistov. Rozhodol sa vraj konečne povedať pravdu, pretože už vtedy nežili jeho rodičia, o ktorých mal strach.

Prípad vraždy kontroverzného režiséra a spisovateľa Pasoliniho bol potom znovu otvorený, ale opäť uzavretý, pretože sa nenašli žiadne nové dôkazy.