Zomrel novinár Terry Anderson, ktorý strávil takmer sedem rokov v zajatí

Vo veku 76 rokov zomrel americký novinár Terry Anderson, ktorý strávil takmer sedem rokov v zajatí po tom, čo bol v roku 1985 unesený v Libanone počas občianskej vojny. S odvolaním sa na vyhlásenie jeho dcéry o tom informovala agentúra Associated Press, pre ktorú pracoval.

Bývalý vedúci spravodajca AP na Blízkom východe bol najdlhšie držaným rukojemníkom z desiatok ľudí zo Západu unesených v Libanone počas občianskej vojny z rokov 1975 až 1990. Podľa jeho dcéry Sulome Andersonovej, ktorá sa narodila tri mesiace po jeho únose, zomrel vo svojom Greenwood Lake. Príčinu úmrtia rodina neoznámila.

Niekdajšieho mariňáka uniesla v marci 1985 extrémistická proiránska organizácia Hizballáh. Skoro sedem rokov bol zadržiavaný v temných celách, väčšinou so zaviazanými očami a s putami na rukách i nohách. Neskôr spomínal, že sa "skoro zbláznil" a že len jeho rímskokatolícka viera mu zabránila vziať si život, než bol v roku 1991 oslobodený.

Po návrate do Spojených štátov v roku 1991 Anderson prednášal, učil žurnalistiku na niekoľkých významných univerzitách a v rôznych obdobiach prevádzkoval bluesový bar, ranč a gurmánsku reštauráciu. Stretol sa tiež s posttraumatickou stresovou poruchou a získal milióny dolárov zo zmrazeného iránskeho majetku po tom, čo federálny súd dospel k záveru, že Irán hral úlohu v jeho únose. O väčšinu z týchto peňazí potom ale podľa AP prišiel kvôli zlým investíciám a v roku 2009 vyhlásil bankrot.

"Hoci bol otcov život počas jeho pobytu v zajatí poznačený extrémnym utrpením, v posledných rokoch našiel príjemný pokoj. Viem, že by chcel, aby sa naňho nespomínalo podľa jeho najhoršieho zážitku, ale vďaka jeho humanitárnej práci pre Vietnamský detský fond, Výbor na ochranu novinárov, veteránov bez domova a mnoho ďalších neuveriteľných vecí,“ uviedla novinárova dcéra.

Anderson bol jedným z 18 Američanov, ktorí boli zajatí v 80. rokoch v Bejrúte, a v Libanone zostal najdlhšie. Unesený bol ráno 16. marca po tom, čo si bol zahrať tenis. Prišiel k nemu vtedy zelený automobil, z ktorého vystúpili ozbrojenci a prinútili ho nastúpiť. Anderson neskôr uviedol, že bol unesený, pretože bol vtedy v Libanone jeden z mála ľudí zo Západu a pretože ako novinár vzbudzoval podozrenie medzi členmi Hizballáh, že je špión. V zajatí nakoniec strávil šesť rokov a deväť mesiacov. Za ten čas mu zomreli otec a brat a svoju dcéru Sulome uvidel prvýkrát po svojom prepustení, keď mala šesť rokov.