Rádio dostalo pokutu za vulgarizmy v piesni Chill Bill či Majka Spirita

Rádio dostalo pokutu za vulgarizmy v piesni Chill Bill či Majka Spirita Reprofoto youtube/Spirit

Kancelária Rady pre vysielanie a retransmisiu má neľahkú úlohu, keď musí pri prekladoch anglických piesní hľadať ekvivalenty rôznych vulgarizmov.

 


Rada pre vysielanie a retransmisiu na dnešnom zasadnutí dala pokutu Rádiu One za to, že 19. januára zaradilo do vysielania pieseň od Roba Stona - Chill Bill, ktorá obsahovala vulgarizmy.

 

Podľa rady tak rádio porušilo ustanovenia zákona o ochrane maloletých, pretože vulgarizmy odzneli v rádiu okolo siedmej hodiny večer, keď rádio počúvajú ešte deti. „Pieseň naplnila kritéria nevhodnosti pre vekovú skupinu maloletých do 18 rokov a mala byť zaradená do vysielania po 22:00 hod." píše v rozhodnutí rada. POkutu dostalo rádio aj za to, že od 22:00 hod. rádio vysielalo obsah nevhodný a neprístupný pre vekovú skupinu maloletých do 18 rokov bez odvysielania oznamu o jeho nevhodnosti.

Rada sa zaoberala aj sťažnosťami na vulgarizmy, ktoré odzneli po 22 hodine: v piesni AKM (Rytmus), Posledný panák (Bacil), Každý do ma pozná (Čistychov), Sexy (Majk Spirit), Starý pes (Strapo), Stokujme vonku (Kontrafakt). Upozornenie, že program je nevhodný pre maloletých rádio odvysielalo len pred Piesňou od Rytmusa a Kontrafaktu.