Bývalý český premiér utiekol zo živého vysielania rozhlasu

 Bývalý český premiér utiekol zo živého vysielania rozhlasu Český rozhlas

Bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek dnes odišiel z naživo vysielaného rozhovoru v Českom rozhlase.

Paroubkovi sa nepáčili otázky redaktora, keďže ten na nich trval, bývalý premiér vstal zo stoličky a so slovami "takže dovidenia, pán redaktor" opustil štúdio.

Paroubek si podal prihlášku do ČSSD, ktorú v minulosti viedol, v Cerhenicach na Kolínsku. Stranícke stanovy však píšu, že prípadný návrat do strany musí schváliť jeho pôvodná domovská organizácia a tiež príslušný okresný a krajský výkonný výbor. Pražský výbor sociálnej demokracie Paroubkov návrat neschválil. "V Prahe sa trošku unáhlili, vyjadrili svoj svetový názor," komentoval to dnes v rozhlase bývalý premiér.

Paroubek ďalej povedal, že chcel vstupom ČSSD morálne podporiť v ťažkej situácii, keď má nízke preferencie a členovia ubúdajú. Odmietavé hlasy od sociálnodemokratických špičiek zhodnotil slovami, že sa asi domnievajú, že sa hlási na straníckeho predsedu, a boja sa, čo bude po neúspešných voľbách, ktoré podľa Paroubka skončia pre ČSSD tragédiou.

"Ak nemáte nič iné k tomu, tak ja by som prešiel meritórne k tým veciam, ktoré sú zaujímavejšie. Mňa toto, úprimne povedané, čo je v stanovách, nezaujíma. Ak budem členom, dobre, keď nebudem členom, tak tiež dobre. Poďme sa baviť o politike, "nabádal Paroubek redaktora, ktorý ale od otázok ohľadom straníckych stanov neustúpil. Paroubek ho varoval, že ak nebudú diskutovať "o užitočných veciach", "tamto sú dvere a ja odchádzam". Po chvíli svoje slová splnil.

Na opätovný vstup Paroubka do ČSSD sa vzťahujú prísnejšie ustanovenia stanov, pretože potom, čo stranu opustil, založil a určitú dobu viedol politické zoskupenie Národní socialisti - ľavica 21. storočia. Táto strana však vo voľbách neuspela.